Ga naar inhoud

Expositie Wim Bakker

t/m 08 februari

Omschrijving

Centraal in deze expositie staat de royale collectie van 12 schilderijen van Wim Bakker, kunstenaar uit Nunspeet. Zijn schilderijen zijn geometrisch abstracte kunstwerken, waarbij ordening, ritme, kleur, lijnen en vlakken belangrijk onderdelen van de composities uitmaken.

Aan de ene kant zoekt Wim naar rust en balans, maar hij kan het niet laten om in de schilderijen een eigenaardigheid, een dissonant, een verschuiving of een verstoring aan te brengen. Het werk krijgt daardoor raakvlakken met de realiteit, een zekere emotie in een verder volledig geometrisch kunstwerk.

Naast het werk van Wim zijn er ook beelden en schilderijen te zien van kunstenaars van StEK.  Een van de nieuwe deelnemers is Jeroen Coenders, schilder en tekenaar. Hij wordt vooral geïnspireerd door landschappen en modellen. Een viertal schilderijen van zijn hand zijn in de expositie te zien. In tegenstelling tot het abstracte werk van Wim is dit werk realistisch en figuratief. Hoewel een duidelijke voorstelling te zien is, wordt Jeroen met name geboeid door vorm, kleur en sfeer.

Naast het organiseren van exposities houdt StEK zich ook bezig met andere activiteiten, zoals cursussen en kunsteducatie. Sinds kort is StEK ook aangesloten bij Stichting Kunstwens, die voor ernstig zieke kinderen en volwassenen met een kunstwens een zorgeloos moment wil verzorgen. Een moment, waarin één op één met een kunstenaar een eigen kunstwerk wordt gemaakt. Men kan zich hiervoor bij de stichting aanmelden.

Wim Bakker is geboren in 1955 te Amsterdam maar woont en werkt al ruim 30 jaar in Nunspeet. In zijn laatste betrekking in dienstverband doceerde hij Beeldende Vorming. Daarna vestigde hij zich als zelfstandig kunstschilder en geeft cursussen Moderne en Hedendaagse Kunst in zijn eigen atelier.
Wim studeerde kunstgeschiedenis en ontwikkelde gedurende zijn leven een steeds grotere passie voor de moderne en hedendaagse schilderkunst.

Na diverse periodes maakt hij momenteel geometrisch abstracte werken. Ordening, ritme, kleur, lijnen en vlakken zijn de ingrediënten van het werk. Er wordt gezocht naar rust en balans. Toch is er veelal sprake van een ‘eigenaardigheid’, een dissonant, een ‘verschuiving’ of een verstoring. Het werk verkrijgt daardoor een raakvlak met de realiteit, met als resultaat de werkelijkheid met een zekere emotie in een bijna volledig, geometrisch abstract werk.

Composities met vlakken. De vlakken krijgen vorm en kleur. Het werk moet nu zelfstandig worden. Er zit ordening en ritme in en een verstoring die juist nodig is om rust en ruimte te bieden aan de toeschouwer. De maker neemt nu als het ware afscheid van het werk door nauwelijks sporen achter te laten. De vlakken zijn stil en vredelievend.

Jeroen Coenders heeft al zijn hele leven getekend. Hij is opgeleid aan de Gerrit Rietveldacademie in Amsterdam en heeft daar het vak van schilder/tekenaar en graficus geleerd.

Na zijn opleiding heeft hij lang lesgegeven in de kunst en daarnaast geschilderd en geëxposeerd in het Singermuseum in Laren, de Nationale Galerie in Bussum, DPPlus in Amsterdam, Shell Amsterdam, galerie Kwatrijn Amsterdam, het Oude Raadhuis in Eemnes, Arte Temporale in Bussum, Ooster-Laren in Laren, galerie Le Pignon in Groot Schermer, vaste exposant atelier ‘s-Graveland, galerie Kei in Amersfoort. Deelname kunstproject en boek ‘Lang Leve de Koningin’ ter ere van de zestigste verjaardag van koningin Beatrix in Den Haag en kunstproject ‘Het Jezus Mysterie’ ook met boek en expositie. Hij heeft de illustraties voor het Teleac/NOT-schooltv-project ‘Toets TV’ verzorgd, publicatie in het tijdschrift International Artist. Verder heeft Jeroen lesgegeven aan de Gooise Academie voor Beeldende Kunsten in Laren.

In zijn werk gaat Jeroen altijd uit van een visuele inspiratiebron zoals landschap of model. Aan de hand van schetsen werk ik deze uit in olieverf en aquarel in mijn atelier in Vierhouten. De laatste jaren werkt hij vooral landschappelijk en in olieverf. Hoewel zijn werk realistisch is boeit vorm, kleur en sfeer mij meer dan de voorstelling.

Stichting Kunstwens zet zich in voor kinderen en (jong)volwassenen die ernstig ziek zijn en een kunstwens hebben. Wij bieden een zorgeloos moment waarin je één op één met een kunstenaar werkt aan een eigen kunstwerk. De kunstenaars  werken met aandacht en houden rekening met ieders individuele behoefte. Even geen patiënt zijn, maar een kunstenaar. Elke kunstwens is uniek!  Ken jij iemand met een kunstwens of die behoefte heeft aan afleiding middels een creatieve activiteit? Meld het via “meld kunstwens”  of mail naar info@kunstwens.nl

Openingstijden
Maandag11:00 - 17:00 uur
Dinsdag11:00 - 17:00 uur
Woensdag11:00 - 17:00 uur
Donderdag11:00 - 17:00 uur
Vrijdag11:00 - 17:00 uur
Zaterdag11:00 - 17:00 uur
Op zaterdag is de galerie open tot 16.30 uur.
Prijzen
Gratis


Locatie

StEK Ermelo
Terug